אלו המיסים שאתם חייבים לשלם כשאתם קונים דירה

תוכן עניינים

מחפשים את המתנה המושלמת ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם

רכישת דירה היא אחת ההשקעות הגדולות ביותר שרוב האנשים עושים במהלך חייהם. לא רק שעלויות הרכישה עצמה מגיעות לעשרות ומאות אלפי שקלים, אלא שגם נלוות אליה מגוון עלויות נוספות, ביניהן מיסים שונים שחייבים לשלם לרשויות המס. לפני שמתחילים בתהליך הרכישה, חשוב להכיר את המיסים השונים ואת שיעוריהם, כדי לתכנן את התקציב בהתאם.

 

מס רכישה

מס זה הוא אחד המיסים המרכזיים שיש לשלם על רכישת דירה. שיעורו נע בין 0% ל-10% משווי הנכס, בהתאם לשווי הדירה ולמצבו של הרוכש (רוכש דירה ראשונה או לא). ככל שהדירה יקרה יותר, כך משלמים אחוז גבוה יותר במס רכישה. למשל, על דירה ששוויה עד 1.8 מיליון שקל, רוכש דירה ראשונה ישלם 0% מס רכישה. רוכש דירה שאינה ראשונה ישלם 3.5% על החלק מהשווי שעד 1.1 מיליון שקל ו-5% על היתרה עד 1.8 מיליון שקל.

 

מס הכנסה ומיסוי מקרקעין

במקרים מסוימים, כאשר מוכרים נכס שהתגוררו בו פחות מ-4 שנים וחצי (או השכירו אותו), עשויים להיות חייבים במיסים נוספים כמו מס הכנסה ומיסוי מקרקעין. שיעורי מיסים אלה תלויים בפרמטרים שונים כמו תקופת ההחזקה בנכס, הרווח ממכירתו, ומצבו הכלכלי של המוכר.

במכירת דירה מגורים שהתגוררו בה פחות מ-4 שנים וחצי, מס השבח הוא בשיעור של 25% מהרווח, בתוספת מס הכנסה בשיעור של עד 50% (בהתאם להכנסתו השנתית של המוכר). לעומת זאת, במכירת דירה שהוחזקה למעלה מ-4 שנים וחצי ושימשה למגורים בלבד, פטורים מתשלום מס השבח. במכירה של דירה שלא שימשה למגורים אלא הושכרה, מס השבח הוא בשיעור של כ-48%. ככל שהדירה הוחזקה יותר שנים ושימשה גם למגורים חלקית, יחולו הקלות שונות במס השבח.

מס רכוש

מס זה משולם לרשות המקומית (עירייה או מועצה מקומית) על נכסי דלא-ניידי (נדל"ן) שבבעלות הפרט, כמו דירה או בית. שיעורו של מס זה נקבע על ידי הרשות המקומית, כאשר הבסיס לחישוב הוא שווי הנכס ושטחו. כך למשל, בעיר כמו תל אביב, מס הרכוש על דירה בשווי של כ-3 מיליון ₪ ושטח של 80 מ"ר, יכול לעמוד על כ-3500 ₪ לשנה.

 

אגרות והיטלים לרשות המקומית

בנוסף למיסים שהזכרנו, בעת רכישת דירה יש לשלם גם היטלים ואגרות שונות לרשות המקומית, כמו היטל השבחה, אגרת בנייה ואגרות פיתוח. היטל ההשבחה הוא תשלום על העלייה בשווי הנכס בעקבות אישורי בנייה חדשים. אגרות הבנייה והפיתוח הן תשלומים הנגבים לצורך סלילת כבישים, מדרכות, מים וביוב ותשתיות אחרות ברשות המקומית.

 

לסיכום

כפי שראינו, רכישת דירה כרוכה בתשלום מגוון מיסים ותשלומים נוספים מלבד מחיר הדירה עצמה. על הרוכש לתכנן את תקציבו בקפידה ולהיערך מראש לתשלומים אלו, שעשויים להיות גבוהים למדי. כך יוכל לבצע את הרכישה בצורה חלקה ולהימנע מהפתעות כלכליות. מומלץ גם להיעזר ביועצים מקצועיים מתחום המיסוי על מנת להבין כיצד לתכנן את הרכישה בצורה יעילה ואופטימלית

רכישת דירה

אהבתם את מה שקראתם ? שתפו בקליק
מאמרים נוספים שעלולים לעניין אתכם